Aardappelen, groenten en vlees: voor steeds minder mensen is het tegenwoordig de standaard. In de afgelopen 20 jaar is het aantal veganisten in Nederland namelijk bijna vertienvoudigd.
Aten er in 1996 nog 16.000 mensen geen dierlijke producten, inmiddels laten naar schatting 124.000 Nederlanders producten als melk, eieren en vlees staan. En dus ook alles waar dat in verwerkt zit.
Of hun motief nu bij het klimaat ligt, bij dierenleed of bij hun eigen gezondheid, het gevolg voor de voedselmarkt is duidelijk. Steeds meer grote bedrijven maken vegan varianten op hun normale assortiment.
Toch blijft één product in de supermarkt op dat vlak achter: de kant-en-klaarmaaltijd. Voor veganisten blijft het lastig om een lekkere maaltijd binnen een paar minuten zonder moeite op tafel te zetten.
Het bedrijf Lazy Vegan brengt daar verandering in. De Amsterdamse startup maakt diepvriesmaaltijden die je in acht minuten op tafel zet, speciaal voor mensen met een actief leven die veganistisch willen eten.
Met vrolijke kleuren en illustraties op de website wil Lazy Vegan vooral toegankelijk zijn en niet activistisch. Het bedrijf wil uitstralen dat plantaardig eten leuk, lekker en gezond is, en velt daarbij geen oordeel over andere diëten.
Die strategie levert succes op, want de diepvriesmaaltijden liggen vanaf augustus niet meer alleen in de vriezers van Marqt, maar ook in die van 67 Jumbo's. Daarnaast zijn ze voor 4 euro te koop op de website van de gele grootgrutter. Business Insider Nederland sprak met Bas Dijkstra, commercieel directeur van Lazy Vegan.
Hoe en wanneer startte Lazy Vegan?
Dijkstra: "Het begon 1,5 jaar geleden bij Vincent Bosgraaf, hij is de oprichter. Met zijn vrouw Charlotte wil hij de wereld een beetje beter maken, ook voor hun twee dochters. Ze realiseerden zich dat een vegan dieet gunstig zou zijn voor de generatie van hun dochters. Maar veganistisch inkopen en koken bleek bewerkelijk."
"Als enthousiaste kok bedacht Vincent enkele recepten waar hij echt iets mee wilde, een Provençaals gerecht en een Mexicaans gerecht. Ik haakte zelf in oktober 2018 aan als commerciële man. Op een beurs ontmoetten wij mensen van Sainsbury's uit Engeland. Die wilden met mooie producten komen rond 'veganuary'. Tijdens de maand januari zetten Britse organisaties zich in om mensen te verleiden vegan eten uit te proberen."
"Het project bij Sainsbury's werd een prachtige testcase voor ons. We ontwikkelden diepvriesmaaltijden voor deze supermarktketen. De reacties van Britse klanten waren goed. Ze waren te spreken over de smaak, geur en het gemak van de Lazy Vegan-maaltijden. We ontwikkelden voor Sainsbury's nog een derde menu, tikka masala."
"Het was leuk om als Nederlandse startup te beginnen in Engeland en vervolgens in Nederland verder te gaan."
Hoe belangrijk is vegan eten voor jou?
"Ik ben ervan overtuigd dat we als samenleving moeten minderen met het eten van vlees, voor het milieu, voor onze planeet. Als we allemaal een paar keer per week geen vlees eten, scheelt dat al heel veel. Zelf ontbijt ik vegan en ik sla vlees geregeld over. Ik ben dus geen hardliner. Maar ik ben wel echt voorstander van vlees minderen en dat makkelijker maken voor veel mensen."
Je werkte jaren voor PepsiCo, vanwaar de stap naar een kleine startup?
"Ik werkte bij PepsiCo in de noten- en snackdivisie en daarvoor voor Douwe Egberts. De laatste jaren was ik actief met nieuwe producten en startups voor Pepsi. Ik merkte dat ik daar veel energie van kreeg."
"Ik ontmoette Vincent, het klikte heel goed. Mijn ervaring en netwerk in de levensmiddelensector zijn voor Lazy Vegan waardevol. Ik had ontzettend veel zin om zelf iets nieuws, iets moois en zinvols op te zetten."
Een diepvriesmaaltijd, dat klinkt niet echt supergezond. Is vers eten niet veel gezonder?
"In Nederland associeer je diepvries misschien met bitterballen en snacks. Maar zeker in Scandinavië en Duitsland zijn groenten en maaltijden uit de diepvries heel belangrijk, en terecht. De voedingswaarde en de vitaminen blijven behouden. De tijd tussen oogst en bereiden van de ingrediënten houden we bij Lazy Vegan zo kort mogelijk. Om de maaltijd thuis te bereiden, verwarm je hem 8 minuten in een koekenpan, kort dus. Zo blijven de gezonde stoffen behouden."
Jullie richten je nu op steden, welke andere doelgroepen zien jullie?
"In aantallen is de groep mensen die geregeld vlees wil overslaan gewoon het grootst in steden. Voor ons is het logisch om daar te starten. Maar via bijvoorbeeld Jumbo.com zijn we vanaf augustus door het hele land te bestellen."
"We merken trouwens dat we niet alleen goed liggen bij mensen in de stad, maar ook bij sporters en bij mensen met voedselallergieën. Sporters hebben een grote behoefte aan goede, eiwitrijke voeding, uit die groep krijgen we veel positieve feedback."
"Ook mensen met een gluten of soja-allergie kunnen onze producten zonder problemen eten. Van gezinnen met een familielid dat allergisch is voor gluten of soja krijgen wij blije reacties. Opeens is het makkelijk om voor een zoon of dochter een maaltijd zonder allergenen op tafel te zetten. We zien ook dat pubs in Engeland interesse hebben in Lazy Vegan voor een snelle, lekkere vegan pubmaaltijd. "
Wat is het volgende product dat jullie gaan lanceren?
"Een vleesvervanger van erwteneiwit met een structuur die doet denken aan kip hebben we al. Die zit in onze drie maaltijden en verkopen we ook los bij de Marqt. Begin volgend jaar introduceren wij een vierde nieuw maaltijd."
Zijn de groenten in de Lazy Vegan-maaltijden biologisch?
"Dat hebben we overwogen, maar voor nu zou het betekenen dat onze maaltijden een euro duurder zouden worden. Wij willen eerst mensen het gemak van vegan eten bieden voor 3,99 euro per maaltijd. Wie weet gaan we ooit voor biologische ingrediënten. Wij kiezen wel Europese leveranciers voor de groenten en proberen ook de milieubelasting van vervoer zo laag mogelijk te houden. Dat is ook mede een reden om geen soja te verwerken in onze maaltijden."
"Over het milieu gesproken: de verspilling van voedsel is minimaal als je Lazy Vegan-maaltijden uit de vriezer eet. Een gewone kant-en-klaarmaaltijd uit de koeling is na een paar dagen al niet goed meer. Onze maaltijden gaan lang mee, dat scheelt in voedselverspilling."
Worden jullie ooit opgeslokt door Unilever? De Vegetarische Slager en de sociale ijsmaker Ben & Jerry’s zijn nu onderdeel van deze grote producent.
"Daar zijn we totaal niet mee bezig. Wij willen als Lazy Vegan lekker op eigen kracht door. We willen groeien en onze maaltijden uitrollen in steden in Europese landen. We zijn al actief in Engeland en Nederland en gaan nu testen in Boedapest in Hongarije. Ook gaan we naar 70 winkels in Denemarken en gaan we later dit jaar testen in Dublin in Ierland. De plantbased-markt is booming, we zien volop kansen."
"Als team van vijf mensen hebben wij wat moois in handen. Het samenwerken is superleuk en we willen verder. Onze missie is laten zien dat vegan eten makkelijk en lekker is."
Lees meer over vega(n)producten:
- We proefden de eerste plantaardige biefstuk die je in de supermarkt kunt kopen voor € 3,49 – dit is ons oordeel
- Dit zijn de 3 gezondste vegetarische burgers die je volgens de Consumentenbond in de supermarkt kunt kopen
- De 15 beste vegan hotspots die je in 5 grote Nederlandse steden kunt vinden
- Dit zijn 9 typisch dierlijke producten waar óók een vegan versie van is – van kaas en eieren tot vleeswaren op brood